Roman Leljak i film ‘Djeca”

Roman Leljak i film “Djeca”

📍10.veljače, petak u 19:00 sati
📍dvorana crkve GVHKZ, Knin

📍11.veljače, subota u 19:30 sati
📍Kulturni centar, Vodice

Zajednica Hrvata Bosne i Hercegovine Šibensko-kninske županije najavljuje prikazivanje filma DJECA 1941. – 1945. redatelja i scenarista Romana Leljaka koje će se održati u petak, 10.02.2023. u 19.00 sati u Kninu u dvorani crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, te u subotu, 11.02.2023. u 19.30 sati u Kulturnom centru Vodice.

Film obiluje dokumentima, fotografijama i video snimkama iz Drugog svjetskog rata. Pokušava se odgovoriti na pitanja: Zbog čega se uporno prikriva istina o sudbini ratom stradale djece na području cijele bivše Jugoslavije? Zašto se hrvatskom narodu nameće kolektivna odgovornost za tobožnju nebrigu djece? Najveća smrtnost djece bila je 1946. kada je sveukupno u komunističkoj Jugoslavije umrlo njih 120.383. Što je bio uzrok tolikoj poslijeratnoj smrtnosti?
Film pruža nova saznanja o sudbini djece s Kozare čije su životne tragedije tema mnogih povijesnih istraživanja, knjiga i članaka. Film pokušava rasvijetliti sudbine te djece zametene ratnim vihorom, jer još i danas sudbinu te djece koriste skupine povjesničara i političara u okviru krimena protiv uloge hrvatskog naroda, nametanja kolektivne odgovornosti svim hrvatskim generacijama za razdoblje drugog svjetskog rata. U filmu se ističe i uloga blaženog Alojzija Stepinca, čiji spomendan slavimo ovih dana, kao najvećeg spasitelja kozaračke djece.

O bolnoj temi stradanja djece govoriti će slovenski istraživač i publicist Roman Leljak. Također će govoriti o tragediji Hrvata na Križnom putu s posebnim osvrtom na Maribor i Kočevski Rog kao najvećim stratištima Hrvata.
Organizatori: Zajednica Hrvata Bosne i Hercegovine Šibensko-kninske županije
Ulaz slobodan.

Zajednica Hrvata BiH Šibensko-kninske županije

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.