Programski bogatija i sadržajnija: Najavljena manifestacija “10 Uskrsnih dana u Vodicama”

Danas je održana tiskovna konferencija povodom manifestacije 10 Uskrsnih dana u Vodicama koja će se održavati od 24. ožujka do 02. travnja. Konferenciju su vodili Marko Juričev Martinčev, koordinator manifestacije 10 dana Uskrsa u Vodicama , Luka Lipić koordinator Vodičkog festivala Žudija, don Franjo Glasnović župnik župe Vodice, Šime Strikoman idejni začetnik manifestacije Vodički festival žudija te Sanja Radin Mačukat ravnateljica Gradske knjižnice Vodice koja je predstavila izložbu fotografija Gojke Skorić Pelajić i promociju spota klape Bunari, a koje će se održati u prostorijama knjižnice.

Ovu organizaciju kulturno-umjetničkih događanja koja se protežu kroz vrijeme Velikog tjedna Vodičke su Žudije započele 2012. godine kada je obilježeno i 100 godina postojanja Vodičkih žudija, a u zadnje tri godine pod nazivom „10 Uskrsnih dana u Vodicama” organizacija je programski bogatija i uključuje više tradicijskih običaja vezanih za ovaj dio godine i to ne samo s vodičkog područja, nego i ostalih područja iz cijele Hrvatske pa i šire

Program 10 dana Uskrsa u Vodicama započinje u subotu 24. ožujka tradicionalnim druženjem svih generacija Žudija u Vodicama. Druženje počinje svetom misom za sve pokojne Žudije u župnoj crkvi Našašća sv. Križa, a nastavlja se s večerom u MK Okitu.

Slijedećeg dana, na Cvjetnicu, na Trgu dr. Franje Tuđmana je blagoslov grančica na Trgu dr. Franje i nakon toga sv. Misa. Isti dan u Imotskom je prikazanje Muke Isusove na kojoj sudjeluju čuvari Božjega groba iz Imotskog zajedno sa vodičkim Žudijima uz još preko 500 kostimiranih glumaca u vrlo dojmljivom ambijentu bez javne rasvjete, samo uz svjetlost baklji i svijeća.

Na Veliki ponedjeljak 26.03. započinje slaganje Božjeg groba u župnoj crkvi koje će biti završeno u srijedu, a kojem mogu prisustvovati zainteresirani posjetitelji.

Isti dan u 10 sati na Rudini održat će se radionica „Kako se misi vodiška karitula” i kroji „žudijska kapa”

– Kulturna udruga „Vodiške perlice” upriličit će izradu originalne „Vodiške karitule”, uskrsne pletenice koja se u Vodicama tradicionalno priprema u uskrsno vrijeme, a Josip Jole Mateša, koji je i sam kao mladić bio član Žudija, prikazat će način na koji se izrađivala „žudijska kapa (kaciga) prije gotovo 50 godina, uz sudjelovanje Vodičkih žudija te vrtićke i školske djece – najavio je Marko Juričev Martinčev

Na Veliki utorak uz slaganje Božjeg groba u župnoj crkvi od 19:30 u Gradskoj knjižnici Vodice održat će se otvarnje izložbe fotografija Gojke Skorić Pelajić uz promociju spota klape Bunari

– Pjesnikinja, glazbenica i zaljubljenica u tradicijsku baštinu Gojka Skorić Pelajić otvorit će i predstaviti svoju izložbu fotografija sa „Vodičkih festivala Žudija” kojima je prisustvovala proteklih godina, uz promociju video spota klape Bunari, u kojem klapa izvodi vodičke korizmene i uskrsne napjeve – najavila je Sanja Radin Mačukat, ravnateljica knjižnice Vodice

Program se nastavlja na Veliku srijedu tradicionalnim Korizmenim koncertom u Kulturnom centru Vodice

S Velikim četvrtkom počinje Vazmeno trodnevlje koje je i inače bogato i dojmljivo. Na Svetoj misi Večere Gospodnje u 19:30 biraju se dvanaestorica najzaslužnijih iz redova Žudija koji će predstavljati dvanaest apostola kojima na misi večere Gospodnje župnik obredno pere noge, simbolizirajući Kristovu gestu služenja i ljubavi. Od 22:00 započinju straže na Božjem grobu u župnoj crkvi.

Na Veliki Petak cijelog dana i noći drže se straže na Božjem grobu u župnoj crkvi, u 11 sati je Križni put u župnoj crkvi, u 14 sati Gospin plač, pjevanje prigodnih psalama na starom vodičkom pučkom napjevu i zatim u 19:30 obred Muke Kristove, svečana procesija kroz mjesto u kojoj sudjeluju vodički Žudiji, a neki od njih imat će uloge Isusa, Jude i Šimuna, Poncija Pilata i Veronike. Nakon toga izmjenjivat će se noćne straže Žudija na Božjem grobu cijelu noć.

Na Veliku subotu, uz straže Žudija, u 18 sati će se odabrati devetorica Žudija koji padaju, simbolizirajući tim činom Uskrsnuće Gospodinovo, a u 20 sati je Vazmeno bdijenje.

Na sam Uskrs, nakon svečane Uskrsne Mise u organizaciji Zajednice Hrvata Bosne i Hercegovine Šibensko kninske županije bit će već tradicionalno uskrsno tucanje jaja.

Uskrsni ponedjeljak je rezerviran za tradicionalni Uskrsni doručak u Vodicama u organizaciji TZ Vodice. Doručak će posluživati žene odjevene u vodičku narodnu nošnju uz sudjelovanje folklornih skupina iz okolnih mjesta i dalmatinskih klapa.

Isti dan u Mariji Bistrici održat će se 18. Vodički festival Žudija. Uz postrojavanje svih grupa čuvara Božjeg groba i snimanje još jedne Milenijske fotografije Šime Strikomana, sve će kulminirati pojedinačnim nastupima raznih družbi čuvara Božjeg groba koje će prikazati svoje jedinstvene pasionske običaje, svoju odoru i narodnu nošnju te raznolike napjeve vezane uz Vazmeno vrijeme. Naravno sve uz bogatu gastro i enološku ponudu kraja.

– Ovih deset dana prvenstveno su izraz vjere, odnosno tradicije koja proizlazi iz vjere, a ujedno smo s ovom manifestacijom obogatili događanja u našem Grada. Pozivam sve da dođu na manifestaciju 10 dana Uskrsa u Vodicama i vjerujem da ćete se duhovno i kulturno obogatiti – rekao je na kraju don Franjo Glasnović

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.