8. Tjedan Zajedništva Hrvata Bosne i Hercegovine ZHBiH ŠKŽ – OTKAZANO

Poštovani,

Glavni odbor ZHBiH Šibensko-kninske županije, na sastanku održanom dana 12.03.2020.g. a shodno poštivanju odluke županijskog stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije o zabrani svih javnih i skupova, donio je odluku o odgđanju predstava i svih drugih aktivnosti u sklopu “Tjedna solidarnosti sa crkvom i Hrvatima u BiH”, a koji se trebao održati 14.03.2020.g., do daljnjega

Predsjednica ZHBiH ŠKŽ

Lucija Toprek

 

Na 8. TJEDAN ZAJEDNIŠTVA Hrvata Bosne i Hercegovine i

Zajednice Hrvata BiH Šibensko-kninske županije

od 11.ožuijka do 15.ožujka 2020 godine

Pozivamo vas da popratite ove naša događanja kao i proteklih sedam godina, koji obogaćuje kulturni život naše županije a ovaj put se održavaju u dva grada naše županije Kninu i Vodicama.

Program je humanitarnog karaktera i namijenjen je za pomoć župi sv.Dominika-Goražde i izgradnju crkve Drinskih mučenica.

„Ovo su dani kada se jačaju veze i zajedništvo našega naroda iz kojeg se rađaju nove suradnje i projekti, a ponajviše obogaćujemo i ohrabrujemo jedni druge da se lakše ide kroz svakodnevnicu i sve prepreke modernog života“ -naglasak iz ZHBiH Škž.

U nastavku prenosimo molbu župnika iz Goražda don Josipa Tadića, koji će nam biti gost

Molba za potporu izgradnje crkve Drinskih mučenica u Goraždu

Župnik župe sv. Dominika u Goraždu vlč. Josip Tadić uputio je molbu za financijsku potporu izgradnje crkve blaženih s. Marije Jule Ivanišević i četiriju susestara poznatih kao Drinske mučenice.

„Nakon 70 godina uspjeli smo dobiti mogućnost ponovno kupiti zemljište i izgraditi crkvu koju su komunisti srušili 1957. godine. U našem projektu izgradnje budućeg svetišta imamo više etapa koje moramo realizirati. Prva etapa je kupovina zemljišta i dobivanje potrebnih dozvola za izgradnju istog od strane nadležnih institucija za što imamo pozitivna obećanja i reakcije. Budući da se radi o projektu šireg društvenog značaja gdje bi dolazili hodočasnici iz svih krajeva, Vaša podrška bi nam bila vrlo bitna u realizaciji navedenog projekta. Kompleks izgradnje budućeg svetišta uključuje: muzej, spomen sobu, crkvu, trg i svratište. Stoga Vam se ovim putem obraćam s molbom za financijsku podršku kako bismo realizirali kupovinu zemljišta te ubrzali dinamiku izgradnje cjelokupnog projekta“, napisao je župnik Tadić koji je na početku podsjetio na životni put i mučeništvo pet blaženih sestara iz Družbe Kćeri Božje ljubavi.”

„Za vrijeme Drugog svjetskog rata, točnije 15. 12. 1941. godine iz samostana Marijin dvor smještenog na Palama kod Sarajeva, četnici su zarobili i u Goražde poveli 5 časnih sestara. Sestre su pomagale siromahe ne praveći razliku prema vjeri i naciji, djelile su kruh djeci državnog Dječjeg doma, njegovale su bolesnike. S njima je bila s. Berchmana, koja zbog bolesti i starosti nije mogla slijediti križni put po snijegu i hladnoći, te je ostala u Sjetlini. Spomenute 4 časne sestre su mučene u vojarni (današnja OŠ Husein ef. Đozo). Kako bi sačuvale svoju čast, časne sestre su skočile kroz prozor gdje su se teško povrijedile nakon čega su ih četnici ubili i bacili njihova tijela u rijeku Drinu. Zbog njihovog čina kojim su sačuvale svoju čast nazvane su Drinske mučenice. 24. 9. 2011. godine ubijene časne sestre su proglašene blaženim Drinskim mučenicama“, napisao je župnik Tadić te, unaprijed zahvaljujući svima, izrazio nadu da će dobri ljudi prepoznati iskrenu namjeru.”

Župa sv. Dominika – Goražde
Don Josip Tadić, župnik
Kontakt tel: +38733285508; +38763901222
e-mail: tadic.josip1977@gmail.com
Podaci za uplatu su sljedeći:
Primatelj: Župa sv. Dominika
Adresa: Fazlagića bb, Goražde
Svrha uplate: Izgradnja crkve blaženih Drinskih mučenica
Banka: UniCredit bank
Broj računa za uplate unutar zemlje: 3387302256149576
Broj računa za uplate iz inozemstva: BA393387304856150671
SWIFT:SWIFT BIC:UNCRBA22

Dodatne informacije na broj mobitela:  098/337 896 ili goran.babic@si.t-com.hr.

Molimo Vas da nas pravovremeno obavijestite o svome dolasku na prethodno navedeni broj radi što bolje organizacije.

S velikom zahvalom i poštovanjem ,u ime Zajednice Hrvata BiH Šibensko-kninske županije.

Predsjednica Zajednice ŠKŽ:  

 Lucija Toprek

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.