11 Dani Kulturne baštine Hrvata Bosne i Hrvatske

11.dani kulturne baštine Hrvata Bosne i Hercegovine po prvi puta održali su se u dva grada naše Županije, gradu Kninu i gradu Vodice, a organizatorima je cilj da u narednim godinama pokriju sve dijelove županije.

29.11.2018. Dani kulturne baštine počeli su 29. studenog 2018. u crkvi Gospe Velikog Krsnog Zavjeta u Kninu gdje se održala sveta Misa u 18h koju je predvodio don Donald Marković. Nakon svete Mise održano je predstavljanje knjige Velimira Bugraina “DRUGA STRANA – Sjećanje na ratnu svakodnevnicu u Lašvanskoj dolini”, te projekcija kratkog filma o dest godina naše zajednice.

30.11.2018. Istu knjigu i projekciju filma predstavili smo 30.studenog 2018 u gradskoj Knjižnici grada Vodica s početkom 18:30h.

Predstavljanje knjige Druga strana rata: sjećanje na Lašvansku dolinu:

 

U subotu 01.12.2018 održana je kao glavna manifestacija 11.dana kulturne baštine Hrvata Bosne i Hercegovine u Vodicama u hotelu Olympia svečana večera za organizirana za brojne goste i članove Zajednice. Skup je obilježen nastupom poznatog pjevača Mate Bulića, KUD-om iz Hrvatskog centra Linz iz Austrije te Marko Bošnjak iz Rame iz BiH.

 

02.12.2018. 11. dani Kulturne baštine Hrvata iz Bosne i Hercegovine završili su 02.12.2018 svetom Misom u Srimi u Župnoj crkvi Blaženoga Alojza Stepinca s početkom u 10h koju je predvodio župnik don Ivan Kopić iz Dervente. Don Ivan je u svojoj propovijedi kazao kako su ga zapljusnuli tako snažni i silni osjećaji kada vidi takvu živu župnu zajednicu u odnosu na njegovu Župu koja je do Domovinskog rata imala deset tisuća a sada samo stotinu i pedeset vjernika…
Podsjetio je kako ulazimo u radosno vrijeme došašća, a Riječ Božja, nam progovara o kraju svijeta i kroz to razmatranje zaključio je da tko ne živi po evanđeoskim vrednotama i zakonima da je njemu kraj svijeta već došao, a onome tko živi istinski evanđelje da njemu nema kraja svijeta, nego samo vječnost… Pozvao je sve vjernike da brižno poučavaju svoju djecu o svom zavičaju i tradiciji i kako ne bi zaboravili svoje korijene te da se mole za one koji su ostali u rodnom zavičaju u Bosni i Hercegovini čuvati stoljetno ognjište.
Nakon mise ispred crkve održan je bogati kulturni program, uz pjesmu, igru i druženje.

 

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.